Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Vulcanii noroiosi din Romania

Vulcani noroiosi din Romania

Vulcanii noroiosi se formeaza in zonele bogate in roci argiloase si marnoase ce se afla localizate peste un orizont de gaze. Apa provenita fie din precipitatii , fie din panza freatica patrunde prin crapaturile masei argiloase si creeaza in amestec cu argila un compost ce va fi ridicat de presiunea gazelor spre suprafata .Acest material (roca imbibata cu apa) este impins de gaze spre suprafata si da nastere prin acumulari succesive unui con. Depunerile repetate de material vor duce in timp la cresterea in inaltime a conului.Acest con are in centru un mic crater ce este acoperit cu apa si mal. Atunci cand noroiul are consistenta subtire se vor forma conuri aplatizate. Conurile se pot grupa in anumite areale sau pot fi izolate. Atunci cand gazele strabat roci ce nu formeaza in amestec cu apa maluri, se formeaza niste depresiuni rotunde in care apa bolboroseste in continuu. Astfel de forme poarta denumirea de “fierbatori”.
Principalele forme de relief ce apar in zona vulcanilor noroiosi sunt rigolele (santulete in masa de roca) si ravenele (santuri mai adanci) ce dau zonei un aspect salbatic. Dezvoltarea acestor forme e accelerata si de lipsa vegetatiei din zona ce se datoreaza prezentei sarurilor.

Vulcanii noroiosi din Romania

Vulcanii noroiosi din Buzau

Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari
Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari
Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari.
Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari.

Vulcanii noroiosi apar pe aliniamentul Berca-Arbanas pe linii de falie. Cei mai cunoscuti poarta denumirea de “Paclele Mari”, “Paclele Mici”, “Beciu”, “La Fierbatori”. Vulcanii noroiosi de la Berca au fost analizati pentru prima oara de francezul H. Cognand in 1867. Prima descriere a acestor fenomene a fost facuta de Grigore Cobalcescu (1883), urmat de Grigore Stefanescu (1890) si Mircea Peaha (1965). Sunt cei mai spectaculosi si cei mai cunoscuti vulcani noroiosi din Romania.

Rigole formate Vulcanii noroiosi
Rigole formate Vulcanii noroiosi

Vulcanii noroiosi de la Hasag
Sunt localizati pe teritoriul comunei Loamnes (judetul Sibiu), la o distanta de cca 20 de km fata de orasul Sibiu. Vulcanii sunt formati din 3 conuri.

Vulcanii noroiosi de la Hasag
Vulcanii noroiosi de la Hasag

Vulcanii noroiosi de la Boz (judetul Alba) Se gasesc aici 12 vulcani noroiosi de dimensiuni mici, ce se intind pe o suprafata de 0,5 ha. Mare parte din acesti vulcani sunt acoperiti cu palcuri de stufaris si pipirig.

Vulcanii noroiosi de la Boz
Vulcanii noroiosi de la Boz

Vulcanii noroiosi din Banat
SE afla localizati la cca 25 de km de municipiul Timisoara , intre satele Seceani si Fibis. Pentru a afla mai multe despre acesti vulcani noroiosi citeste urmatorul articol Vulcanii noroiosi din Banat

Pe teritoriul Romaniei mai apar vulcani noroiosi in podisul Modovei unde poarta numele de “gloduri” si in Subcarpatii Olteniei.

Vulcanii noroiosi si structurile geologice pe care apar

Vulcanii noroiosi apar pe structura anticlinala (Berca Arbanas); pe cute diapire (Turda-Sibiu);pe domuri gazeifere (Podisul Tarnavelor); pe anticlinale (in Oltenia). Pentru podisul Moldovei atfel de structuri au dimensiuni mult mai mici si poarta denumirea de gloduri.

P.S Cred ca ar merita un  tur  al vulcanilor noroiosi din Romania. Apoi toate pozele realizate strange-le intr-un folder pe calculator si denumeste-l poze vulcanii noroiosi.

Sursa:
http://www.skytrip.ro
http://stiri.turismalba.ro/2009/02/vulcanii-norocosi/
http://www.turismland.ro/vulcanii-noroiosi-din-hasag-sibiu/
http://upload.wikimedia.org

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.