Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Regii camuflajelor in lumea animala

Regii camuflajelor in lumea animala

Termenul de homocromie a fost introdus de naturalistul francez Cuenot si reprezinta asemanarea animalelor cu plantele sau mediul de viata in care traiesc. Concordanta intre coloritul mediului si coloritul animalului face ca animalul sa se confunde cu mediul. Aceasta modalitate poate fi practicata de catre anumite animale pentru a se apara de pradatori, dar poate fi practicata si de catre pradatori pentru a vana mai eficient. Homocromia poate fi de mai multe feluri:
– Homocromia culorilor presupune doar o asemanare de culoare intre mediu si animal
– Homocromia copianta presupune nu doar modificarea culorii in raport cu mediul in care se afla , dar si modificarea formei. Cele mai celebre cazuri de homocromie copianta se intalnesc in randul fasmidelor care imita la perfectiune frunze si bete.
– Homocromia sezoniera

In cele ce urmeaza voi prezenta cativa maestri ai deghizarilor

Insectele frunza fac parte din familia Phylliidae si sunt raspandite cu precadere in Asia si Australia. Sunt greu de distins , ele putand sta nemiscate perioade mari de timp fiind astfel aparate de eventualii pradatori ce ar dori o gustare carnoasa. Insectele frunza de sex masculin sunt de obicei mai mici si mai zvelte.

Insecta frunza
Insecta frunza

The Speckled sanddab (Citharichthys stigmaeus) este o specie de cambula originara din Estul Oceanului Pacific. De pradatorii sai (pesti, pasari marine, mamifere marine) se apara folosind camuflajul (imita culoarea nisipului).

Cameleonul este o reptila arboricola si insectivora din regiunile tropicale care are capacitatea de a isi schimba culoarea pielii in functie de mediul in care se afla. De remarcat este ca acest animal isi schimba culoarea doar atunci cand se afla in primejdie. In prezent aproape jumatate din speciile de cameleoni se gasesc localizate in Insula Madagascar.

Rechinul covor (Orectolobus maculatus)
Are capacitatea de a se camufla in asa fel incat sa semene cu o ppiatra acoperita de alge. Cand prada se afla in apropierea sa se napusteste fulgerator asupra ei.

Orectolobus_maculatus
Orectolobus_maculatus

Paianjenul crab (Misumena Vatia)
De obicei isi face caminul in interiorul unei flori. Culoarea sa ce se aseamana cu cea a petalelor si staminelor pacacaleste insectele .

Calamarul de sticla (Teuthowenia pellucida) este printre cele mai transparente vietuitoare din mediul oceanic. La maturitatea atinge doar cativa centimetri lungime.

Fluturele frunza
Traieste in padurile din Noua Guinee, sudul Asiei, Madagascar si India.

Himmelsgucker (Uranoscopus bicinctus)sta ascuns de obicei in nisipul fundului oceanic , de unde se napusteste asupra prazii.

Uranos­copus bicinctus
Uranos­copus bicinctus

Daca vrei sa vezi si alte animale care stapanesc arta camuflajului urmareste filmuletul de mai jos

Sursa:
http://www.factzoo.com
http://www.fishbase.us
www.all-creatures.org
http://www.daveharasti.com
http://www.commanster.eu
http://www.zmescience.com
http://www.dipity.com
http://www.factzoo.com
http://www.empiricalzeal.com
http://photos.wildmadagascar.org
http://www.frogforum.net
http://www.allposters.co.uk
http://holeycheese.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.