Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Obiceiuri de iarna

Obiceiuri de iarna

La romani intalnim obiceiuri de iarna intre 6 decembrie si 7 ianuarie si au ca puncte centrale: Craciunul,Anul Nou si Boboteaza.
In cele ce urmeaza voi incerca sa descriu cateva obiceiuri de iarna ce pot fi intalnite in diverse regiuni ale spatiului carpato-danubiano-pontic.
Obiceiul colindatului
La colindat participa doar copiii si flacai care se constituie in cete si colinda din casa in casa, vestind in acest fel nasterea Domnului.Tot ce se petrece acum are un character augural,colindele caracterizandu-se prin creerea unei armosfere pline de optimism in care care se formuleaza dorinte si nazuinte ale oamenilor.In Seara de Ajun se merge cu “Colindatul”. Copiii vestesc nasterea pruncului interpretand diverse cantece pe aceasta tema. In schimbul cantecelor cei colindati vor oferi in schimb colaci si prajituri(in ultima perioada se ofera din ce in ce mai des bani).
Tot in categoria obiceiuri de iarna putem include si PLUGUL.Astfel in ajunul Anului Nou cete de flacai pleaca cu plugul.Acesta este un vechi obicei agrar derivate dintr-o practica primitive trecut printr-un rit de fertilitate si ajuns drept o urare de recolte bogate pentru anul care incepe. Aceasta urare descrie toate muncile agricole.
obiceiuri-de-iarna obiceiuri-de-iarna
Umblatul cu capra
Se incadreaza in categoria acelor obiceiuri de iarna ce tin de la Craciun pana la Anul Nou. Capra este socotita ca animalul care prevesteste daca vremea va fi buna sau rea. Jocul caprei este considerat ca fiind un joc pagan si din cauza asta multi slujbasi ai bisericii chiar refuza sa primeasca pe la casele lor un astfel de obicei.Totusi originalitatea acestui obicei consta in faptul ca adduce multa veselie prin factura lui umoristica.
Sorcova
In ziua de Sfantul Vasile copiii pana-n 10 ani adunati in grupuri de 3-43 persoane pornesc sa adreseze urari de bun augur.In acest colind se invoca belsugul, sanatatea si prosperitatea.
Umblatul cu ursul
Apare doar in regiunea Moldovei.
obiceiuri de iarna obiceiuri de iarna

Umblatul cu Iordanul
In Seara de Sfantul Ion cete de flacai pornesc cu Iordanul.Toti care participa la acest colind nu trebuie sa fie insurati.Ei se aduna in cete de 20-30 de insi si merg din casa in casa pentru a ne adduce aminte de botezul Domnului.Acest colind incheie in unele regiuni ale tarii seria acestor obiceiuri de iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.