Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Muntii Bucegi

Muntii Bucegi

Muntii Bucegi localizare si alcatuire geologica

Muntii Bucegi sun localizati in cadrul Carpatilor Meridionali in grupa Bucegi. Sunt alcatuiti dintr-un arc de culmi in forma de potcoava ce converg in varful Omu. Din punct de vedere geologic se intalneste aici un strat gros de conglomerate ce s-a depus peste un fundament de roci dure ce pot fi observate in multe locuri, gresii , marne si calcare. Muntele prezinta abrupturi marginale (Abruptul Prahovean), iar intre 1800-2400 dem areo suprafata structurala numita Platoul Bucegilor.

Muntii Bucegi-relieful

Muntii Bucegi prezinta un relief variat din cauza diversitatii litologice,altitudinii si conditiilor morfogenetice. Apar urme ale reliefului glaciar redate in peisaj prin morene, circuri glaciare (Malaesti, Tiganesti, Gaura), vai glaciare (Valea Cerbului), dar si fenomene periglaciare (grohotisuri, custuri). Flancurile exterioare ale sinclinalului sunt redate in peisaj prin cele 2 abrupturi impresionante (Abruptul Prahovean si Abruptul Branean) pe versantii carora apar polite, brane sau rauri de pietre.

Muntii Bucegi-Sfinxul
Muntii Bucegi-Sfinxul

Alte tipuri de relief din muntii Bucegi
Relieful carstic apare fie pe calcare fie pe conglomerate grezoase. Principalele forme carstice sunt pesterile (Pestera Ialomitei, Tatarului), cheile (cheile Tatarului, Orzei, Cheile Ursilor s.a), doline , avenuri si lapiezuri.
Relieful ruiniform se remarca prin prezenta unor forme precum :coltii (Coltii Morarului), turnuri , hornuri(Malaesti), ciuperci, babe sau sfincsi. Cele mai cunoscute forme ruiniforme din muntii Bucegi sunt Babele si Sfinxul.
Muntii Bucegi are frecvente inaltimi ce depasesc 2000 de m. Apar astfel varfuri de peste 2000 de m precum:Varful cu Dor ( 2030 m);Caraiman (2384);Costila (2490 m);Omu (2505 m) s.a.

Muntii Bucegi-clima

Din cauza altitudinii mari apare aici o etajare climatica cu temperaturi medii anuale ce scad de la 6 grade Celsius la baza pana la – 2 grade Celsius pe varful muntilor. In ceea ce priveste precipitatiile medii anuale acestea sunt mai reduse la baza (circa 800 de mm anual) si mai ridicate in zona alpina (1100-1200mm). Daca doriti sa faceti drumetii in retineti ca aici cele mai multe zile cu cer senin sunt in perioada august-octombrie.

Muntii Bucegi-apele

Muntii Bucegi-cascada Urlatoarea
Muntii Bucegi-cascada Urlatoarea

Principalele artere hidrografice sunt: Ialomita (2,87 mc/s),Prahova(4,6mc/s) apele de pe versantul nordic (Glajaria, Malaesti,Tiganesti s.a). In zonele bogate in calcare apele se pierd in adancuri prin ponoare. Cuvetele lacustre sunt fie de origine naturala (Tiganesti) fie de origine antropica (lacul Bolboci).

Muntii Bucegi –vegetatia

Dezvoltarea masivului de la 800 de m pana la peste 2500 de m face ca pe teritoriul lui sa apara mai multe zone forestiere repartizate astfel: -la baza exista un amestec de paduri de fac cu rasinoase dupa care urmeaza paduri de molid pana la cca 1800 m. De aici se dezvolta un etaj subalpin alcatuit din arbusti piperniciti (ienupar, jneapan) pana la cca 2200 de m.Peste 2200 de m se dezvolta etajul alpin, unde apar pasuni.

Muntii Bucegi rezervatii naturale

Printre cele mai importante rezervatii naturale din muntii Bucegi putem aminti:
Rezervatia Principala din Bucegi
Rezervatia Pestera
Rezervatia Turbaria
Rezervatia Zanoaga
Rezervatia Babele
Rezervatia Botanica Varful Omu

Muntii Bucegi -Varful Omu
Muntii Bucegi -Varful Omu

Muntii Bucegi obiective naturale de interes turistic

Diversitatea petrografica ce caracterizeaza muntii Bucegi a facut ca pe teritoriul acestui munte sa apara o serie de obiective naturale de interes turistic. O sa enumar doar cateva din aceste minuni din muntii Bucegi lasandu-va pe dumneavoastra sa descoperiti in drumetii si celelalte obiective.
Obiective naturale din muntii Bucegi:
-cascada Urlatoarea, cascada Vanturis, Coltii lui Barbes, Claia Mare,Portita Caraimanului,Ogasul Spumos, Peretele Vaii Albe, Coltii Morarului, Ceardacul din Valea Cerbului, Avenul Bucsoiu, Babele, Sfinxul, Hornurile Malaestilor, Mecetul Turcesc, Ponorul din Horoaba, Izbucul Coteanu, Cheile Horoabei s.a.

Muntii Bucegi-Babele
Muntii Bucegi-Babele

Pentru a viziona poze cu aceste obiective din muntii Bucegi urmariti filmuletul de mai jos

Sursa

http://danielroxin.blogspot.ro
http://softconsulting.cluj.astral.ro/
studentie.ro
wonderfulromania.ro
Potentialul turistic al Muntilor Bucegi
Potentialul turistic al Romaniei

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.